Elektronikus számla ellenőrzése

Hogy tudom ellenőrizni az elektronikus számlát?

Az elektronikus számla általában PDF formátumban kerül kiküldésre, a fejlécben szerepel az Elektronikus számla felirat, illetve tartalmaz időbélyegzőt és elektronikus aláírást.

Az elektronikus aláírást az InnVoice számlázóprogram gyártója, cégünk, a Dataflex Hungary Kft írja alá elektronikus aláírással.

Az ellenőrzéshez kövessük az alábbi lépéseket:

1. Mentsük le a PDF számlát.

2. Nyissuk meg pl Acrobat Reader programmal.

A Jobb felső sarokban kattintsunk az Aláíráspanel nyomógombra, ennek hatására bal oldalon megjelennek az aláírás részletei.

 

Mit tegyek, ha a "Legalább egy aláírás hibás" hibaüzenet jelenik meg?

A fenti üzenetnek az elektronikus számla érvényessége kapcsán nincs jelentősége, nincs teendő, mindössze az az oka, hogy az Adobe Reader program készítője számára a magyar tanúsítványok nagy része nem szerepel a hiteles tanúsítványok listájában. Ezért ezeket a tanúsítványokat mind érvényesíteni kell a rendszerrel (nem csak nálunk, hanem más, közigazgatásban használt aláírás esetében is).

Legegyszerűbben úgy lehet hitelesíteni, ha az aláíráson balra kattintunk jobb egérrel kattintunk, majd választjuk az Aláírás-tulajdonságok megjelenítése... menüpontra, majd válasszuk az Aláírás érvényesítése gombra.

 

 

Hogy kell tárolnom az elektronikus számlát?

Az elektronikus számla alapvetően csak elektronikusan tárolva hiteles. Kinyomtathatjuk, ha szükséges, de egy esetleges ellenőrzés során az elektronikus aláírt PDF állományt kell prezentálni, csak papíron tárolva nem hiteles. Ezt tárolhatjuk a saját számítógépén akármennyi példányban, vagy kiírhatjuk CD-re, vagy egyszerűen meghagyhatjuk abban az e-mailben is, amiben kaptuk.

Ha úgy ítéljük meg, hogy az elektronikus számla tárolása kényelmetlen, akkor jelezzük a számlakibocsátó felé, hogy csak papír alapú számlát vagyunk hajlandóak befogadni, ugyanis jelenleg semmi sem kötelez bennünket, hogy csak elektronikusan fogadjuk be a számlákat, erről mindig a két félnek kell megegyezni.

Van még kérdése? Kérelem beküldése

0 Megjegyzések

Kérjük, Belépés után hagyjon megjegyzést.
Üzemelteti a Zendesk